RPX Lite only seeing 16MB RAM

bridged with qdn.public.qnxrtp.powerpc
Post Reply
Guest

RPX Lite only seeing 16MB RAM

Post by Guest » Thu Mar 06, 2003 7:58 pm

Is there a way to persuade the RPS lite startup that there is really
64MB RAM, and not 16?
The board (one from Embedded Planet) definitely has 64MB RAM,
but the OS only reports 16.
IS this a hardcoded limit? Or should the startup pick it up
by itself?
If possible, I would prefer not to have to have the source
to have to modify this.

Adam Mallory

Re: RPX Lite only seeing 16MB RAM

Post by Adam Mallory » Thu Mar 06, 2003 9:11 pm

Yep, it's a hardcoded value in the startup code. You can just build a
custom version of startup for you version of the RPX lite with a different
value. But since you wish not to do this, you could also use the -M option
to startup to specify addition memory to startup.

-Adam

<acellarius@yahoo.com> wrote in message news:1103_1046980683@192.168.0.5...
Is there a way to persuade the RPS lite startup that there is really
64MB RAM, and not 16?
The board (one from Embedded Planet) definitely has 64MB RAM,
but the OS only reports 16.
IS this a hardcoded limit? Or should the startup pick it up
by itself?
If possible, I would prefer not to have to have the source
to have to modify this.


Guest

Re: RPX Lite only seeing 16MB RAM

Post by Guest » Fri Mar 07, 2003 4:25 am

On Thu, 6 Mar 2003 16:11:16 -0500, "Adam Mallory" <amallory@qnx.com> wrote:
Yep, it's a hardcoded value in the startup code. You can just build a
custom version of startup for you version of the RPX lite with a different
value. But since you wish not to do this, you could also use the -M option
to startup to specify addition memory to startup.
OK thanks

Guest

Re: RPX Lite only seeing 16MB RAM

Post by Guest » Fri Mar 07, 2003 1:49 pm

We've tried -M 16777216,50331648,1
(start at 16MB, for 48MB, RAM)
or -M 0x01000000,0x03000000,1

This didn't work. Board booted ok but still only reported
16MB.

On Thu, 6 Mar 2003 16:11:16 -0500, "Adam Mallory" <amallory@qnx.com> wrote:
Yep, it's a hardcoded value in the startup code. You can just build a
custom version of startup for you version of the RPX lite with a different
value. But since you wish not to do this, you could also use the -M option
to startup to specify addition memory to startup.

-Adam

acellarius@yahoo.com> wrote in message news:1103_1046980683@192.168.0.5...
Is there a way to persuade the RPS lite startup that there is really
64MB RAM, and not 16?
The board (one from Embedded Planet) definitely has 64MB RAM,
but the OS only reports 16.
IS this a hardcoded limit? Or should the startup pick it up
by itself?
If possible, I would prefer not to have to have the source
to have to modify this.




Adam Mallory

Re: RPX Lite only seeing 16MB RAM

Post by Adam Mallory » Fri Mar 07, 2003 2:32 pm

<acellarius@yahoo.com> wrote in message news:1104_1047044949@192.168.0.5...
We've tried -M 16777216,50331648,1
(start at 16MB, for 48MB, RAM)
or -M 0x01000000,0x03000000,1

This didn't work. Board booted ok but still only reported
16MB.
When you add -vvv to startup, what does the asinfo area report (with and
without the -M option).

-Adam

Guest

Re: RPX Lite only seeing 16MB RAM

Post by Guest » Mon Mar 10, 2003 7:53 am

On Fri, 7 Mar 2003 09:32:51 -0500, "Adam Mallory" <amallory@qnx.com> wrote:
acellarius@yahoo.com> wrote in message news:1104_1047044949@192.168.0.5...
We've tried -M 16777216,50331648,1
(start at 16MB, for 48MB, RAM)
or -M 0x01000000,0x03000000,1

This didn't work. Board booted ok but still only reported
16MB.

When you add -vvv to startup, what does the asinfo area report (with and
without the -M option).
Here it is (the -M option doesn't appear to make a difference):

Without -M
Section:asinfo offset:0x00000358 size:0x00000140
0000) 0000000000000000-00000000ffffffff o:ffff a:0010 p:100 c:00000000 n:21
0020) 00000000fa400000-000000000fa40032 o:0000 a:0013 p:100 c:00000000 n:28
0040) 00000000fa400000-000000000fa40032 o:0020 a:0003 p:100 c:00000000 n:35
0060) 00000000ff000000-00000000ffffffff o:0000 a:0005 p:100 c:00000000 n:38
0080) 0000000000000000-0000000000ffffff o:0000 a:0017 p:100 c:00000000 n:42
00a0) 000000000001c108-0000000000408413 o:0000 a:0005 p:100 c:00000000 n:68
00c0) 000000000001c108-0000000000408413 o:0000 a:0007 p:100 c:00000000 n:76
00e0) 0000000000003000-000000000000afff o:0080 a:0007 p:100 c:00000000 n:84
0100) 000000000000e000-000000000001c107 o:0080 a:0007 p:100 c:00000000 n:84
0120) 0000000000408414-0000000000ffffff o:0080 a:0007 p:100 c:00000000 n:84

With -M
Section:asinfo offset:0x00000358 size:0x00000140
0000) 0000000000000000-00000000ffffffff o:ffff a:0010 p:100 c:00000000 n:21
0020) 00000000fa400000-000000000fa40032 o:0000 a:0013 p:100 c:00000000 n:28
0040) 00000000fa400000-000000000fa40032 o:0020 a:0003 p:100 c:00000000 n:35
0060) 00000000ff000000-00000000ffffffff o:0000 a:0005 p:100 c:00000000 n:38
0080) 0000000000000000-0000000000ffffff o:0000 a:0017 p:100 c:00000000 n:42
00a0) 000000000001c108-0000000000408413 o:0000 a:0005 p:100 c:00000000 n:68
00c0) 000000000001c108-0000000000408413 o:0000 a:0007 p:100 c:00000000 n:76
00e0) 0000000000003000-000000000000afff o:0080 a:0007 p:100 c:00000000 n:84
0100) 000000000000e000-000000000001c107 o:0080 a:0007 p:100 c:00000000 n:84
0120) 0000000000408414-0000000000ffffff o:0080 a:0007 p:100 c:00000000 n:84

Full verbose output and build file also attached.

Adam Mallory

Re: RPX Lite only seeing 16MB RAM

Post by Adam Mallory » Mon Mar 10, 2003 2:19 pm

What version of QNX6 are you using?

-Adam

<acellarius@yahoo.com> wrote in message news:1103_1047282818@192.168.0.5...
On Fri, 7 Mar 2003 09:32:51 -0500, "Adam Mallory" <amallory@qnx.com
wrote:
acellarius@yahoo.com> wrote in message
news:1104_1047044949@192.168.0.5...
We've tried -M 16777216,50331648,1
(start at 16MB, for 48MB, RAM)
or -M 0x01000000,0x03000000,1

This didn't work. Board booted ok but still only reported
16MB.

When you add -vvv to startup, what does the asinfo area report (with and
without the -M option).

Here it is (the -M option doesn't appear to make a difference):

Without -M
Section:asinfo offset:0x00000358 size:0x00000140
0000) 0000000000000000-00000000ffffffff o:ffff a:0010 p:100 c:00000000
n:21
0020) 00000000fa400000-000000000fa40032 o:0000 a:0013 p:100 c:00000000
n:28
0040) 00000000fa400000-000000000fa40032 o:0020 a:0003 p:100 c:00000000
n:35
0060) 00000000ff000000-00000000ffffffff o:0000 a:0005 p:100 c:00000000
n:38
0080) 0000000000000000-0000000000ffffff o:0000 a:0017 p:100 c:00000000
n:42
00a0) 000000000001c108-0000000000408413 o:0000 a:0005 p:100 c:00000000
n:68
00c0) 000000000001c108-0000000000408413 o:0000 a:0007 p:100 c:00000000
n:76
00e0) 0000000000003000-000000000000afff o:0080 a:0007 p:100 c:00000000
n:84
0100) 000000000000e000-000000000001c107 o:0080 a:0007 p:100 c:00000000
n:84
0120) 0000000000408414-0000000000ffffff o:0080 a:0007 p:100 c:00000000
n:84

With -M
Section:asinfo offset:0x00000358 size:0x00000140
0000) 0000000000000000-00000000ffffffff o:ffff a:0010 p:100 c:00000000
n:21
0020) 00000000fa400000-000000000fa40032 o:0000 a:0013 p:100 c:00000000
n:28
0040) 00000000fa400000-000000000fa40032 o:0020 a:0003 p:100 c:00000000
n:35
0060) 00000000ff000000-00000000ffffffff o:0000 a:0005 p:100 c:00000000
n:38
0080) 0000000000000000-0000000000ffffff o:0000 a:0017 p:100 c:00000000
n:42
00a0) 000000000001c108-0000000000408413 o:0000 a:0005 p:100 c:00000000
n:68
00c0) 000000000001c108-0000000000408413 o:0000 a:0007 p:100 c:00000000
n:76
00e0) 0000000000003000-000000000000afff o:0080 a:0007 p:100 c:00000000
n:84
0100) 000000000000e000-000000000001c107 o:0080 a:0007 p:100 c:00000000
n:84
0120) 0000000000408414-0000000000ffffff o:0080 a:0007 p:100 c:00000000
n:84

Full verbose output and build file also attached.

Guest

Re: RPX Lite only seeing 16MB RAM

Post by Guest » Tue Mar 11, 2003 3:11 am

On Mon, 10 Mar 2003 09:19:51 -0500, "Adam Mallory" <amallory@qnx.com> wrote:
What version of QNX6 are you using?
PE 6.2.1, this is when the binaries for RPX Lite got released to PE customer.

Guest

Re: RPX Lite only seeing 16MB RAM

Post by Guest » Tue Mar 11, 2003 7:58 pm

On Tue, 11 Mar 2003 03:11:00 GMT, acellarius@yahoo.com wrote:
On Mon, 10 Mar 2003 09:19:51 -0500, "Adam Mallory" <amallory@qnx.com> wrote:

What version of QNX6 are you using?

PE 6.2.1, this is when the binaries for RPX Lite got released to PE customer.


Any more tips I can try here?

Adam Mallory

Re: RPX Lite only seeing 16MB RAM

Post by Adam Mallory » Tue Mar 11, 2003 8:44 pm

<acellarius@yahoo.com> wrote in message news:1103_1047412690@192.168.0.5...
On Tue, 11 Mar 2003 03:11:00 GMT, acellarius@yahoo.com wrote:
On Mon, 10 Mar 2003 09:19:51 -0500, "Adam Mallory" <amallory@qnx.com
wrote:

What version of QNX6 are you using?

PE 6.2.1, this is when the binaries for RPX Lite got released to PE
customer.




Any more tips I can try here?
Well, the code is there, and the -M option should just work.

Have you verified you sure you're rebuilding the image and uploading the new
one?

-Adam

Guest

Re: RPX Lite only seeing 16MB RAM

Post by Guest » Wed Mar 12, 2003 5:40 pm

On Tue, 11 Mar 2003 15:44:52 -0500, "Adam Mallory" <amallory@qnx.com> wrote:
acellarius@yahoo.com> wrote in message news:1103_1047412690@192.168.0.5...
On Tue, 11 Mar 2003 03:11:00 GMT, acellarius@yahoo.com wrote:
On Mon, 10 Mar 2003 09:19:51 -0500, "Adam Mallory" <amallory@qnx.com
wrote:

What version of QNX6 are you using?

PE 6.2.1, this is when the binaries for RPX Lite got released to PE
customer.




Any more tips I can try here?

Well, the code is there, and the -M option should just work.

Have you verified you sure you're rebuilding the image and uploading the new
one?
Yes, the image is definitely updated, this was verified explicitly.
Customer will check to see if OR register is changed between
what the PlanetCore sets up, to after the OS has taken over.
Also tried smaller sizes than 48M (8M & 16M) which all didn't
make a change.

Adam Mallory

Re: RPX Lite only seeing 16MB RAM

Post by Adam Mallory » Wed Mar 12, 2003 5:58 pm

New startup-rpx-lite send via email.

-Adam

<acellarius@yahoo.com> wrote in message news:1103_1047490803@192.168.0.5...
On Tue, 11 Mar 2003 15:44:52 -0500, "Adam Mallory" <amallory@qnx.com
wrote:
acellarius@yahoo.com> wrote in message
news:1103_1047412690@192.168.0.5...
On Tue, 11 Mar 2003 03:11:00 GMT, acellarius@yahoo.com wrote:
On Mon, 10 Mar 2003 09:19:51 -0500, "Adam Mallory"
amallory@qnx.com
wrote:

What version of QNX6 are you using?

PE 6.2.1, this is when the binaries for RPX Lite got released to PE
customer.




Any more tips I can try here?

Well, the code is there, and the -M option should just work.

Have you verified you sure you're rebuilding the image and uploading the
new
one?

Yes, the image is definitely updated, this was verified explicitly.
Customer will check to see if OR register is changed between
what the PlanetCore sets up, to after the OS has taken over.
Also tried smaller sizes than 48M (8M & 16M) which all didn't
make a change.


Guest

Re: RPX Lite only seeing 16MB RAM

Post by Guest » Wed Mar 12, 2003 6:42 pm

On Wed, 12 Mar 2003 12:58:40 -0500, "Adam Mallory" <amallory@qnx.com> wrote:
New startup-rpx-lite send via email.
Got it thanks.
Can you give me an idea what is different in the new version?

Adam Mallory

Re: RPX Lite only seeing 16MB RAM

Post by Adam Mallory » Wed Mar 12, 2003 7:09 pm

<acellarius@yahoo.com> wrote in message news:1103_1047494575@192.168.0.5...
On Wed, 12 Mar 2003 12:58:40 -0500, "Adam Mallory" <amallory@qnx.com
wrote:

New startup-rpx-lite send via email.

Got it thanks.
Can you give me an idea what is different in the new version?
There is an issue which was fixed after release with adding info to the
asinfo syspage entry properly. Should teach me to look at the release
version and not just current.

Let me know how you make out.

-Adam

Guest

Re: RPX Lite only seeing 16MB RAM

Post by Guest » Thu Mar 13, 2003 7:18 am

On Wed, 12 Mar 2003 14:09:52 -0500, "Adam Mallory" <amallory@qnx.com> wrote:
acellarius@yahoo.com> wrote in message news:1103_1047494575@192.168.0.5...
On Wed, 12 Mar 2003 12:58:40 -0500, "Adam Mallory" <amallory@qnx.com
wrote:

New startup-rpx-lite send via email.

Got it thanks.
Can you give me an idea what is different in the new version?

There is an issue which was fixed after release with adding info to the
asinfo syspage entry properly. Should teach me to look at the release
version and not just current.

Let me know how you make out.
Works!
Thank you for sticking with it until solved...

Post Reply

Return to “qdn.public.qnxrtp.powerpc”